Uw kippen niet meer aan de leg?


Parasieten bij kippen

Kippen kunnen parasieten hebben net als elke andere diersoort. De ongenodigde gasten kunnen er komen door aankoop van nieuwe dieren of door wilde vogels.  Vaak zijn de parasieten zo vervelend voor de kippen dat ze onrustig zijn, geen eieren meer leggen, slechte bevedering of fel vermageren. Er bestaan veel parasieten maar dit zijn de belangrijkste. Bovendien zijn deze soorten eenvoudig te bestrijden.

Vederluis

   

Een besmetting met vederluis uit zich vooral in een onverzorgde pluimage en  afgebroken veren. U kunt ze zelf zien door aan de onderkant van de vleugel eens goed tussen de veren, tegen de schacht van de veer te kijken. U ziet dan kleine grijze staafjes.Afhankelijk van de soort luis kunnen ze bijten of zuigen. Ze hechten vast zich aan de schacht van de veer.

Zorg steeds dat de kippetjes een zandbadje kunnen nemen; dat vinden de luizen helemaal niet leuk. Als ze dan toch besmet raken gebeurt de behandeling best met druppeltjes in de nek die wij voor u kunnen klaarmaken.

Het is het beste dat U buiten de legperiode behandelt want de consumptie van de eitjes is niet aangeraden tijdens de behandeling.

   

Rode vogelmijt

   
 

Rode vogelmijten (bloedluis) zijn hele kleine, rode, parasieten die zich schuilhouden in gaten, spleten en kieren van het hok maar soms ook op de kip zelf (de veren). U kunt ze zien met het blote oog maar het is gemakkelijker met een vergrootglas.

Deze parasieten drinken enkel 's nachts bloed maar door hun grote aantallen zullen ze de vogel sterk irriteren en  verzwakken. De kippen hebben bij een besmetting vooral vederverlies op de rug, zijn onrustig en kunnen sterke bloedarmoede vertonen met de dood tot gevolg.

Voorheen bestond er geen afdoende behandeling tegen de rode vogelmijt maar met de komst van Byemite kunt u vanaf nu zowel het hok als de kippen behandelen. Byemite is bij ons te verkrijgen per benodigde hoeveelheid.

Wormen

   

Allerlei wormen kunnen in de darm van de kip aanwezig zijn: spoelwormen, lintwormen, Cappilaria, gaapwormen. De nematoden of rondwormen zijn de meest voorkomende.

De wormen drinken ook bloed of gebruiken de voedingsstoffen die voor de kip bedoeld waren. Daardoor ontvangt de kip niet voldoende voedingsstoffen met verzwakking tot gevolg.

Ontwormen kan gebeuren met poeder dat U door het eten mengt. U kunt dit bij ons krijgen per capsule (voor 1 kilo voeding)

   

Kalkpoten

   

Kalkpoten worden veroorzaakt door graafmijten die zich in de huid op de poten bevinden. De mijten graven er gangetjes en veroorzaken op deze manier schubbige, kalkachtige verdikkingen. De kippen ondervinden hier hinder van. De behandeling is eenvoudig maar langdurig. U kunt de poten van de kip alle  2 dagen instrijken of onderdompelen met olie. Hierdoor verstoppen de gangetjes van de mijten en stikken ze. De behandeling moet echter 2 á 3 maanden worden volgehouden.

Een alternatieve behandeling zijn druppeltjes de we voor uw kip kunnen klaarmaken. Dit werkt sneller maar dan kunt u de eitjes niet opeten.